Какво ни осигурява модерната хидроизолация

хидроизолация

Влагата в дома ни, мокрите стени и тавани могат да са причина за немалки поражения в дадено помещение и съседните до него стаи. Течове, ронене и подкожушване на мазилки, повреда на мебели, образуване на мухъл и плесен по стени и тавани са само някои от пакостите, които може да причини водата в една жилищна постройка. Зданието губи добрия си естетически вид и се превръща в нездравословна и некомфортна жизнена среда.

Във всяко жилище има зони, които са непрекъснато изложени на вредното въздействие на водата. Бани, душ кабини, мокри помещения, тоалетни, кухни и санитарни възли обикновено са покрити с облицовки от фаянсови и теракотени плочи, но те, по своето естество на материала, не предлагат стопроцентова защита от влага. За да сме сигурни във вътрешната хидроизолация на нашия дом, е необходимо да положим качествена такава между стената и стенната облицовка.

Стандартите при една модерно изпълнена вътрешна хидроизолация са: издръжливост на постоянна влага, лесно полагане без сложни технологии и достатъчна еластичност на покритието. Поставена веднъж, тя задължително трябва да образува един цял, непрекъснат и устойчив гъвкав слой с нулева водопропускливост. При полагането й в жилища критичните точки като съединителни фуги и преходи между стени и под се подсилват допълнително с хидроизолационни ленти, а на участъци, подложени на натиск и около сифони, с хидроизолационен маншет. При тях напора на водата е най-силен и затова тези области се обработват предварително, преди полагането на основната хидроизолация. Това подсилване обикновено се прави до първия или втория ред покритие с керамични плочи.

В днешно време на пазара се предлагат модерни хидроизолационни материали и системи за полагане, които са лесни за изпълнение и в повечето случаи се са еднокомпонентни, поставящи се на сухи, здрави, обезмаслени и грундирани повърхности. Хидроизолацията действа, като запълва фините пукнатини и пространства в обработваната зона и постепенно кристализира в порите на цимента. Нанася се при сравнително топли и сухи атмосферни условия, на няколко етапа, с интервал за съхнене между всеки от по 2 до 3 часа. Стенното покритие на помещението може да се нанесе не по-рано от 16 часа след слагането й. Съвременната вътрешна хидроизолация на жилища е отлично и сигурно решение в борбата с влагата и мухъла, нанася се лесно и е евтина, а и ще ви спести бъдещи нерви и излишни харчове.

Оферта за качествена хидроизолация може да получите от фирма Валфорс