Хидроизолацията – необходимост за всеки дом

Решаваме да освежим банята. Тръгваме да търсим плочки. Запленени от огромното разнообразие на цвят, дизайн, големина и форми, избираме дълго. Накрая с това, което е одобрила съпругата, и с помощта на приятел, съсед или кварталния „майстор”, започваме поставянето им. СТОП!!! А полагане на хидроизолация?

За много хора темата за хидроизолация на помещения е доста болезнена, защото извиква неприятни спомени, свързани с течове на покриви, тераси, бани, мазета и др. Да, нашият дом е кътчето, където трябва да се чувстваме спокойни и когато влага избива на неподходящи места от мазето до покрива, това няма как да не предизвика отрицателни емоции.

Какво да правим, ако се сблъскаме с този проблем? Очевидно е, че ни трябват специалисти, занимаващи се с хидроизолация на помещения, една услуга част от обновяването на всеки дом, било то при саниране или при основен ремонт.

Водонепропускливите качества на плочките пораждат измамната илюзия, че облицовката, изпълнена с тях също ще е водозащитена. Да, те не пропускат вода, но уязвимото им място е фугата между тях. Съществува риск след време да се образуват малки пукнатини, които са невидими за човешкото око, но влагата със сигурност ще премине през тях. Проникнала под облицовката, тя може да причини нейното повдигане и отлепяне.

Качествените материали не са достатъчно условие за сигурност. Много важна е и добре свършената работа, което ви гарантира години наред спокойствието и уют. Ето защо въпросът е не дали е нужна хидроизолация на помещения, а кой и с какви материали ще я направи!

Друга заплашена от проникване на влага част от дома ни е терасата. Климатът и свързаните с него температурни колебания представляват голямо предизвикателство за терасите, особено за онези, облепени с керамични плочки. При промени под и над 0°С през зимата, както и при замръзването и стопяването на водата в порите на минералните материали, използвани за изработката на конструкцията, се получава бавна, но сигурна корозия, което неминуемо ще доведе до намаляване на здравината. Ето защо е необходимо полагането на подходяща хидроизолация и отводнителна система, което осигурява водоустойчивост и дълготрайност на терасата.

Сутеренните помещения и разположените там мазета могат да са оптимално използваеми. Това обаче изисква наличието на надеждна защита срещу проникващата влага. Когато нивото на подпочвените води е почти равно на нивото на сутерена, то помещението трябва да се изолира, т.е. да се създаде една водонепропусклива камера, която да издържа на напора. Този изолиращ слой е нужно да бъде устойчив на голямо хидростатично налягане и да бъде със значителна продължителност на живот, защото унищожаването му ще доведе до навлизане на вода в мазето, а неговата поправка или евентуално ново инсталиране ще изискват доста труд и разходи. Ето защо е препоръчителна хидроизолацията на помещенията - за да бъдат те една сигурна водонепропусклива среда.