Как се инспектират метални покриви

проверка на метален покрив

За да сте сигурни че металния покрив на вашата сграда няма да ви навлече сериозни проблеми, е добре да му правите периодична инспекция, като за целта ангажирате специалист, който ще знае точно какво трябва да инспектира.

Ако по финансова или друга причина ви се налага някоя от инспекциите да направите сами, то е добре да знаете някой от долните съвети, но все пак не се надценявайте прекомерно и се обръщайте към професионалист поне веднъж на 3 години. В противен случай може да се стигне до неочаквани проблеми свързани с неочаквано големи разходи.

Обичайни признаци за проблеми в металните покриви


Един от най-честите проблеми в металните покриви се дължи на деформация на отделните плочи, поради свиването и разтягането, причинено от температурните разлики. Движението на панелите води до увреждане на изолационния материал между тях. Ако между панелните листове на вашия покрив има изолационен материал, проверете първо него.

Огледайте дренажната система (улуци и други начини на отвеждане на водата). Не трябва да има пробиви, запушвания или замърсяване.

Прегледайте внимателно външния вид на металния материал. Ако забележите избледняване на боята, обърнете особено внимание именно на тези места.

Не допускайте по покрива да се образува ръжда. Ако има такава, тя трябва да бъде отстранена незабавно и материалът да бъде възстановен или подменен.

Проверете за хлабавина в краищата на отделните панели. Това важни особено много, ако постройката се намира на силно ветровито място. Ако за монтаж са ползвани болтове, проверете дали са затегнати добре. Също така, болтовете не трябва и да бъдат прекалено силно завити, защото това води до образуване на ръжда в металния лист. С болтовете обикновено се ползват гумени шайби. Тези шайби имат сравнително кратък живот и трябва да бъдат подменяни. За състоянието на шайбите лесно може да се съди и по външния им вид.